pondělí 12. ledna 2009

Kdo to řekl?

>> Zároveň se musíme také postavit novým rizikům chemických a biologických zbraní, a zločineckých států, teroristů a skupin organizovaného zločinu snažících se tyto zbraně získat. Saddám Husajn strávil větší část tohoto desetiletí a většinu bohatství jeho národa nikoli ve prospěch iráčanů, ale vývojem nukleárních, chemických a biologických zbraní a řízených raket k jejich dopravě. Zbrojní inspektoři Spojených národů vykonali skutečně pozoruhodnou práci vyhledáním a zničením většího množství Iráckého arzenálu, než kolik jej bylo zničeno během války v zálivu. Nyní jim chce Saddám Husajn zabránit v dokončení jejich mise. Vím, že mluvím za všechny v této sněmovně, Republikány i Demokraty, když říkám Sáddámu Husajnovi: "Nemůžete vzdorovat vůli světa", a když mu říkám, "V minulosti jste používal zbraně hromadného ničení; jsme rozhodnuti zabránit Vám použít je znovu." <<

Celé znění tohoto projevu a také jméno řečníka je možné si přečíst v archivu Washington post:


Překvapení? Nějak to nekoresponduje s obecně (médii vytvořeným) názorem, že zatímco zlí republikáni pořád někde bojují, hodní demokraté budují mír a lepší zítřky, coz? Připomínám, že za tohoto prezidenta-saxofonisty bylo, kromě Iráku, bombardováno také od nás ne příliš vzdálené Kosovo.

Časté tvrzení, že "Bush poslal do Iráku inspektory hledat zbraně (jako záminky k válce), které vůbec neexistovaly", se dostává do poněkud jiného světla.

V.K.

Žádné komentáře: